Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Keurmerken ASC & MSC : 'Samen voor duurzame visconsumptie'

ASC & MSC
Al verschillende jaren geven ASC en MSC voorlichting in het kader van de campagne 'Check je  vis!' met sterke partners over het grote onderscheid dat de keuze voor ASC- en MSC gecertificeerde producten maakt.

Al verschillende jaren geven ASC en MSC voorlichting in het kader van de campagne 'Check je vis!' met sterke partners over het grote onderscheid dat de keuze voor ASC- en MSC gecertificeerde producten maakt.

We hebben met z'n allen de toekomst van onze oceanen zelf in handen. Met de “Check je vis!”-campagne zetten ASC en MSC samen een teken voor duurzame visconsumptie.

Want alleen als we vandaag bewust inkopen, kunnen ook toekomstige generaties van vis en zeevruchten genieten. Al verschillende jaren geven ASC en MSC voorlichting in het kader van de campagne 'Check je vis!' met sterke partners over het grote onderscheid dat de keuze voor ASC- en MSC gecertificeerde producten maakt.

 

De campagne maakt Belgen bewust van het belang van duurzame visserij en verantwoorde aquacultuur – en maakt de keuze voor gecertificeerde producten eenvoudiger.

 

 

 

 

ASC en MSC Vis afkomstig van visserijen en viskwekerijen die oceanen, rivieren en meren beschermen, en die zorgen voor een respectvolle omgang met het ecosysteem en de vispopulaties.

 

 

De keurmerken van ASC en MSC geven consumenten precies deze zekerheid. En zorgen er op die manier voor dat ze nog meer kunnen genieten van vis en zeevruchten.

 

 

 

 

 

Vis in het nieuwe Belgische voedingsadvies: gezond én duurzaam

 

 

In juni 2025 publiceerde de Hoge Gezondheidsraad vernieuwde voedingsaanbevelingen voor de Belgische bevolking. Deze zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en afgestemd op de Belgische eetcultuur. Een opvallende wijziging betreft de consumptie van vis.

De raad adviseert nu om wekelijks minstens 200 gram vis, week- en schaaldieren te eten, waarvan minstens één keer vette vis zoals zalm, makreel of haring. Deze aanbeveling is concreter dan voorheen en benadrukt de gezondheidsvoordelen van omega-3 vetzuren en hoogwaardige eiwitten.

Daarnaast past dit advies in een bredere verschuiving naar minder rood vlees en meer plantaardige en mariene alternatieven, met oog voor duurzaamheid en ziektepreventie.

 

Vis wordt gepositioneerd als een waardevol onderdeel van een gevarieerd, milieubewust en voedzaam eetpatroon.

 

 

 

Pittman Seafoods: Passie voor vis, visie voor de toekomst

 

 

Sinds 1990 staat Pittman Seafoods synoniem voor kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid in diepgevroren vis en zeevruchten.

Vanuit Zeebrugge levert het familiebedrijf aan klanten over heel Europa, met een scherp oog voor traceerbaarheid, voedselveiligheid en ecologische verantwoordelijkheid. Aan het roer staat Yoke Vandepitte, een gedreven CEO die samen met haar man Dieter Sanders de tweede generatie vertegenwoordigt.

 

 

 

Yoke Vandepitte   groeide op in het bedrijf van haar vader Dirk en combineert haar internationale ervaring met een sterke visie: “Alleen producten die gezond zijn voor onze kinderen en écht goed smaken, passeren de test”.

 

Onder haar leiding blijft Pittman Seafoods innoveren, met duurzame partnerships wereldwijd en een focus op eerlijke handel en respect voor mens en milieu.

 

 

 

Yoke gelooft in de kracht van samenwerking tussen generaties en culturen, en ziet diversiteit als een troef: “Het is niet belangrijk wie gelijk heeft, maar hoe je samen vooruitgaat”. Met een team van 40 medewerkers, een joint venture in Chili en een verkoopkantoor in Duitsland, bewijst Pittman Seafoods dat een familiaal karakter perfect samengaat met internationale ambitie.

 

Het MSC-keurmerk (Marine Stewardship Council) en het ASC-keurmerk (Aquaculture Stewardship Council) zijn beide keurmerken die aangeven dat vis of zeevruchten op een duurzame manier zijn geproduceerd. Het MSC-keurmerk is voor wild gevangen vis, terwijl het ASC-keurmerk is voor verantwoord gekweekte vis. 

 

Op de foto boven vlnr. : Joke Vandepitte,  Marianne Martin Hernandez, Fabienne van de Broecke en Nadèche Moulakis / ASC & MSC.

 

Foto's & red.  Willy Ysewijn / NNieuws /  Guy Verellen.  

'Samen voor duurzame visconsumptie'

'Samen voor duurzame visconsumptie' : MSC& ASC

ASC & MSC